top of page

Mellan fri vilja och neurala trådar

  • Skribentens bild: Elliot Pilo
    Elliot Pilo
  • 22 dec. 2023
  • 3 min läsning


I en värld där varje tanke tycks vara som trådar vävda i hjärnans komplexa nätverk, står vi inför en djup filosofisk rundgång: Är det vi som styr våra tankar eller är det våra tankar som leder oss? Neurovetenskapen har gett oss fascinerande inblickar, men varför känns det som om vi, trots alla framsteg, fortfarande balanserar på gränsen mellan fri vilja och neural determinism?


Att våra öden är bestämda sedan innan är inte en ny fundering. Redan under antika Grekland så förekom spåsystrarna i den grekiska mytologin. Den ena spann tråden, den andra mätte upp dem och den sista klippte. Deras handlingar representerade och symboliserade våra livs förutbestämda öden och dess ofrånkomlighet. I Asien, framförallt i den indiska kulturen, är det vanligt med horoskopet och astrologins värde är högt uppsatt. Baserat på stjärnpositioner och hur planeterna ligger i förhållande till varandra så bestäms våra livsbanor och hur våra dagar ska bli. Tittar man lite närmre geografiskt så finns det även nordiska väsen som vävde ödets trådar vid rötterna av Yggradrasil. Allt det här snacket om trådar får mig att tänka på "trådarna" i våra egna hjärnor, de långa neuronala trådarna, finns det någon koppling där?


När jag gick andra terminen på läkarprogrammet fick vi lära oss om ett fenomen som heter "premotorisk beredskap". När vi ska röra på oss krävs det att en elektrisk aktivitet sätts igång i vår hjärna som sedan kan aktivera musklerna i benen för att gå eller musklerna i ansiktet för att vi ska kunna le. När börjar den här aktiviteten? Jo, det finns forskning där man har visat att den här beredskapen sätter igång 200 ms innan den medvetna uppfattningen av vad som skulle göras börjar. Med andra ord, hjärnans arbete sätter igång innan personen var medveten om vad som skulle göras, hur är det här möjligt? Det här är ett otroligt omdiskuterat fenomen som har kritiserats för att det inte kan användas som bevis för avsaknaden av medvetande och egenkontroll. Men får det inte en att tänka? Om hjärnan sätts igång innan vi ens är medvetna om det, vem styr där uppe i hjärnan? Frågan om "vad kom först, hönan eller ägget?" kanske ska bytas ut mot "vad kom först, medvetenhet eller elektrisk aktivitet i hjärnan?". Trots debatten sätter det här perspektivet vår förståelse av kontroll på ändan, enligt mig. Kan man även säga att det här stämmer för andra delar av hjärnan? Vad sätter igång den här elektriska aktivitet i hjärnan om inte vårt medvetande?


När vi nu läser farmakologi så diskuteras det ofta hur läkemedel har högst bevisbar effekt, men vi har få förklaringar till varför. Det finns teorier, men inga absoluta sanningar som vi har lyckats förstå till varför de fungerar. Vi har via serendipity, som våra föreläsare bankat in, lärt oss vad som fungerar genom trial and error, lite förenklat. Tänk hur lite vi faktiskt vet. Det får mig att tänka på mitt tidigare inlägg om hur svårt det kan vara att skilja på vad vi själva "vill" och vad vi har lärt oss att "vilja" utifrån den uppväxt vi har i en kulturell lins. Är det inte fascinerande? För vissa kanske såna här tankar kan kännas förödiska och på gränsen till att ge en existentiell kris. För min del så får det mig att bli motiverad att fortsätta söka svaren till alla de frågetecken som fortsätter att dyka upp, oavsett om de är inom farmakologin, religionskunskap eller personlig livsfilosofi. Men är det verkligen jag som vill det eller är det mina elektriska aktiviteter i hjärnan som styr mig åt det här hållet? Äsch, så jobbig ska jag inte vara.


Med det sagt vill jag tacka dig för du läst ännu ett kort inlägg från mig. Jag snubblade på ett antal filosofiska frågor här i veckan varav det här var en som fick mig att vilja dyka ner lite extra. Med det sagt vill jag avsluta med en fråga till er läsare att tänka på:


Känner du någonsin att dina handlingar är helt fria, eller tror du att de på något sätt är påverkade av faktorer utanför din kontroll, som kanske hjärnaktivitet eller yttre omständigheter?


Med utvecklingsönskningar och en god jul,

Elliot

 
 
 

Comments


bottom of page